- På Alas vis

Grekiskt: Moussaka 6 portioner, ca 2 timmar

Grekiskt: Moussaka 6 portioner, ca 2 timmar

Bästa moussakan jag ätit är ändå den jag beställde i Santorini förra året. Den smakade verkligen genuin och välgjord.  Jag har försökt återskapa smakerna med min egna personliga twist vilket är alltid extra mycket grönsaker.

Moussaka påminner mycket om lasagne. Lasagneplattorna byter man ut till stekta auberginskivor. Det är en rätt som går att servera båda till fest och vardag. Moussakan går utmärkt att förbereda dagen innan. Jag skulle då rekommendera att man gräddade moussakan halvvägs och lät den gå klart samma dag som man ska bjuda den på eller så kan man förbereda alla olika delarna i förväg och sedan ”bygga” den samma dag man ska äta den.

Lycka till!

 

Ingredienser

Grönsaker

 • 4-5 st. fast potatisar, tunt skivade
 • 1 st. rödlök, tunt skivad
 • 2-3 st. auberginer, tunt skivade på längden eller runda
 • 1 st. zucchini, tunt skivade
 • Torkad eller färsk timjan efter smak
 • Salt och nymalen svartpeppar
 • 2-3 st. äggvita
 • Rapsolja

 

Köttfärssåsen

 • 500-600 g köttfärs
 • 1 st. stor gul lök, finhackade
 • 2 st. morötter, i tärningar
 • 2-3 st. vitlöksklyftor, finhackade
 • 3 msk. tomatpuré
 • 1 burk krossade tomater
 • 1-2 st. lagerblad
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • ½ tsk kanel
 • 2-3 krm  kryddnejlika eller kryddpeppar
 • Salt och nymalen svartpeppar

 

Béchamelsås

 • 100 g smör
 • 100 g vetemjöl
 • 750 ml mjölk
 • 2 dl riven parmesan
 • 3 st. äggulor
 • Nymalen svartpeppar
 • 1-2 krm muskot
 • Extra riven parmesan som garnering

 

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 250 grader eller 200 grader varmluft.
 2. Salta dem skivade auberginerna och låt dem stå i ca. 20 min i en bunke eller på en skärbräda. Skölj av dem ordentligt o torka med hushållspapper. Vispa äggvitan och krydda, med salt, nymalen svartpeppar och lite timjan. Pensla varje aubergineskiva med äggvitan. Äggvita skapar en hinna som gör att auberginerna inte suger upp allt för mycket av oljan. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek aubergineskivorna 2-3 minuter på varje sida. Låt dem stekta auberginskivorna rinna av på hushållspapper.
 3. Lägg dem skivade zucchiniskivorna i en bunke och krydda med salt, nymalen svartpeppar och timjan. Stek zucchiniskivorna i samma stekpanna som ovan fast med endast 1 msk rapsolja. Vila zucchiniskivorna på hushållspapper.
 4. Krydda potatisen och rödlöken med salt, nymalen svartpeppar och timjan och rör runt allt i en bunke. Häll över potatisen och rödlöken i en ugnsfastform och ställ in i ugnen i ca. 20 min eller tills potatisen blivit lite gyllenbruna.
 5. När potatisen är klart tar du ut ugnsformen och lägger ett lager med dem stekta aubergineskivorna och ovanför den lägger du dem stekta zucchiniskivorna. Du ska ha totalt tre lager med grönsaker i ugnsformen. Först Potatisen i botten, auberginer och slutligen zucchinin. Vi kommer fortsätta bygga på moussakan, se punkt 9.
 6. Köttfärssås: Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek löken långsamt i några minuter, tillsätt vitlöken och dem torra kryddorna (gurkmeja, kanel, kryddnejlika). Tillsätt tomatpuré och låt den stekas med löken o kryddorna i någon minut. Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligt så du får bort eventuella klumpar, stek köttfärsen så du får en fin stekyta, detta tar 5-10 minuter. Krydda med salt, nymalen svartpeppar, lagerblad och timjan. Häll i krossade tomater och låt den puttra 10-15minuter.
 7. Béchamelsås:  Smält smöret i en djupare panna eller kastrull. Tillsätt mjölet och vispa. Häll ner mjölken långsamt i pannan så den hinner absorberas av mjölet och smöret (jätteviktigt steg, annars riskerar du att få béchamelsåsen för löst). Krydda med nymalen svartpeppar och muskot. När Såsen börjar bubbla, len, och krämig kan du tillsätta den rivna parmesanen. Smaka av såsen om den behöver  eventuellt saltas.
 8. När såsen kallnat lite kan du vispa i 3 äggulor och rör runt ordentligt. Såsen kommer vara tjock och krämig och smaka underbart.
 9. Blanda ner 1/3 av béchamelsåsen i köttfärsen och rör runt. Lägg köttfärssåsen ovanför dem stekta grönsakerna. Slutligen häller du på resterande béchamelsåsen. Garnera med riven parmesan.
 10. Ställ in i ugnen i 25-30 minuter eller tills den är gyllenbrun. När moussakan är klar ska den helst vila i minst 45-60 minuter.
 11. Servera med en stor grönsallad, smaklig måltid!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *