- På Alas vis

Lahmacun- turkisk pizza 23-26 st./2-3 h

Lahmacun- turkisk pizza 23-26 st./2-3 h

Sugen på nyttig pizza, då ska du bjuda på turkisk pizza, lahmacun. Pizzan bakas riktigt tunt och in i ugnen kort tid utan ost, redan nu så den känns mycket nyttigare.  Man äter den tillsammans med sallad och några droppar citron juice. Smaken är som inget annat du har ätit. Det viktiga med receptet är att du använder mycket gul lök, för då kommer pizzan vara extra saftig och inte ”släppa” från kanterna.

Ingredienser

Deg

 • 25 g jäst
 • 6 dl ljummet vatten
 • 12-13 dl vetemjöl special
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk socker
 • 1/2 dl matolja
 • vetemjöl till utbakningen

 

Köttfärsfyllning

 • 500 g. ekologisk nöt- eller lammfärs
 • 4 st. gul lök, finhackad gärna i en mixer(låt dock saften från löken rinna av i en sil)
 • 3-4 dl persilja, finhackad
 • 2 st. skalade och urkärnade tomater, finhackade
 • 1 st. röd paprika, i små bitar
 • 1 st. grön paprika, i små bitar
 • 2 dl passerade tomater
 • 1/2 dl tomatpuré
 • 2 msk paprikpuré
 • ½ dl rapsolja
 • Chiliflakes eller pul biber (rödpeppar) efter smak
 • Salt och nymalen svartpeppar

 

Servering

 • Rödlök, tunnskivade
 • Persilja, grovhackad
 • färska tomater
 • Sumak
 • Citron, i klyftor

 

Gör så här:

 1. Deg: Blanda fingervarmt vatten med jästen. Rör i mjöl, salt och socker och arbeta degen., Låt den jäsa i bunken i cirka 30-45 minuter. Du kan även göra degen flera timmar innan du ska göra pizzan, då förvara du degen i kylen.
 2. Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsvärme 225 grader), lägg bankpapper på en plåt.
 3. Blanda köttfärsen, tomatpuré, salt, svartpeppar och pul biber i en bunke. Tillsätta resten av alla grönsaker och persiljan till färsen. Du kan alltid provsteka en bit av fyllningen för att provsmaka sältan och kryddningen.
 4. Rulla degen i pingisstorlekar och täck dem en bakduk och låt den vila i 10 minuter. Kavla ut degen tunt, tunnare än pizza. Lyft degen på plåten, du ska få plats med 3-4 stycken runda/avlånga degplattor. Bred ut 3-4 msk av färsen i ett tunt lager med handen eller med undersidan av en sked. Snåla inte med köttfärsfyllningen då den ”krymper” i ugnen.
 5. Jag brukar köra två plåtar samtidigt i ugnen. Grädda den första plåten i mitten och lägg den andra plåten under. Efter några minuter brukar jag byta plats på plåtarna. För att se att ”pizzan” är färdiggräddad kan du lyfta med hjälp av en stekspade om pizzans botten har fått fin färg.
 6. Servera de färdiga lahmacun med en rödlökssallad. Lägg salladen i mitten, pressa över någon citron droppar, rulla ihop och njut!

Alla ingredienserna förberedda innan dem mixas ihop i en stor skål.

 

  Blanda alla ingredienser i en stor bunke.

 

Baka ut dem tunt och lägg på bakplåtspapper

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *