- På Alas vis

Lobia Polo, persiskt ris med köttfärs och gröna bönor

Lobia Polo, persiskt ris med köttfärs och gröna bönor

Jag är uppvuxen med ris, vi åt det varje dag. Som alla italienare åter pasta varje dag åt vi ris :-). Så ris recept har jag gott om. Här nedan kommer ett grymt recept som ni måste prova. Comfort food på högsta nivå. Den passar utmärkt att laga den i förväg och värma på precis innan man ska äta.

 

Ingredienser, 6 portioner

 • 5 dl Basmati sella ris
 • 500 g köttfärs/ vegofärs
 • 1 stor gul lök, finhackad
 • 200 g färska brytbönor eller frysta
 • 2 fasta potatisar, i skivor
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 msk olja
 • ½ dl tomatpuré
 • 1 ½ tsk gurkmeja
 • 1 tsk pul biber/paprikapulver
 • ½ tsk kanel
 • 0,5 saffranspaket utspädd med ½ dl kallt vatten
 • 1 grönsaksbuljong
 • 25 g smör
 • ½ dl vatten
 • ½ dl rapsolja
 • Salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här

 1. Börja med att skölja riset i ljummet vatten 2–3 gånger eller tills vattnet är klart. Täck riset med ljummet vatten och låt den stå i blöt i ca 45-60 min.
 2. Hetta upp en stekpanna och stek löken tills den blivit glansig. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den fått färg. Tillsätt därefter kryddor och tomatpuré och fräs den med köttfärsen i 2–3 min. Tillsätt krossade tomater och grönsaksbuljong och koka på medelvärme i ca 15-20 min. Tillsätt brytbönorna och rör om. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 3. Förbered riset under tiden. Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull och salta med 1,5 msk salt. Häll av vattnet från riset och häll ner den försiktigt i den kokande vattnet. Koka riset i 5 min, riset ska ha fortfarande ha en kärna kvar, al dente. Sila av riset i ett durkslag skölj under med kallt vatten.
 4. Ta 1 msk olja i botten av en kastrull och täck med potatisskivor och häll över 1/2 dl vatten. Tillsätt 1/3 del av riset i botten av kastrullen, varva sedan riset med köttfärsen och avsluta med ris.
 5. Ringla över saffransvattnet på riset. Forma till ett ”berg”. Gör 3 hål med undersidan av en slev i riset. Lägg slutligen på några klick smör.
 6. Klä grytlocket med en ren kökshandduk. Låt grytan koka på lågvärme i ca. 30 min, dem sista minuterna kan du höja upp värmen så potatisen får färg i botten.  När du ser att det ryker från kastrullen är riset klart.
 7. Servera riset med yoghurt och en sallad shirazi gjord på tomat, gurka, lök, citron och persilja.

Smaklig måltid!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *