- På Alas vis

Vinbladsdolma – fyllda vindruvsblad med ris och färska örter – 6 portioner

Vinbladsdolma – fyllda vindruvsblad med ris och färska örter – 6 portioner

 

Ingredienser

Lamm (kan uteslutas)

  • 500 g lammbitar med ben
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk solrosolja
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 tsk all krydda
  • 5 dl vatten

Fyllning

  • 2,5 dl gröt ris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 aubergin
  • 3 dl dill, finhackad, i små bitar
  • 3 dl persilja, finhackad
  • 5 salladslök, finhackad
  • 10 soltorkade tomater
  • 2 morötter i skivor
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk pul biber
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 paket vindruvsblad
  • 2 färskpressade citroner
  • Vatten
  • Solrosolja

Gör så här

 1. Lamm: Börja med att hetta upp en kastrull med olja, stek löken glansig och vänd ner lammet. Stek lammet i några minuter eller tills den har fått färg. Krydda och häll på kokande vatten. Koka upp och sänk värmen och låt grytan koka med lock på medelvärme i ca. 1 timme.
 2. Risfyllning: Under tiden kan du förbereda riset. Skölj riset ordentligt och lägg ner i en stor bunke, tillsätt alla färska örter och salladslöken. Hetta upp en stekpanna med 2 msk solrosolja och stek lök och vitlök, tillsätt därefter auberginen och stek i ca. 5 min. Krydda med gurkmejan, timjan och pul biber. Blanda den stekta lök- och auberginen blandningen, yoghurt med riset och örterna. Glöm inte att smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 3. Vinblad: Koka upp en kastrull med vatten. Öppna vakuumförpackade vinbladen och lägg ner dem i den kokande vattnet, koka vinbladen i 1-2 min. Häll av vinbladen i ett durkslag, spola av med kallt vatten.
 4. Häll cirka 1 msk solrosolja i en stor gryta och Lägg de skivade morötterna jämnt i botten. Sedan lägger du lammbitarna ovanpå. Och sen fyller du varje vindruvsblad med 1 msk av risfyllningen och rullar ihop.
 5. Se till att du har minst 5 cm över till kastrullen är helt fullt, det kommer behövas utrymme till vätskan och när riset sväller.
 6. Blanda ner citronjuicen, 3 dl kokande vatten i lammbuljongen. Smaka av med salt och häll på såsen över dolman. Lägg slutligen på en liten tallrik över dolman. Tallriken hjälper dem rullade vindruvsbladen att inte öppnas när dem kokar. Sätt på kastrullocket och koka upp och sänk därefter värmen och låt grytan sjuda på låg värme i 1 timme.
 7. Servera dolman med yoghurt, pitabröd och färska örter.

 

Smaklig måltid!

 

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *