- På Alas vis

Zereshk polo ba morgh – Kyckling med Saffransris och berberisbär, 4-6 portioner

Zereshk polo ba morgh – Kyckling med Saffransris och berberisbär, 4-6 portioner

Kyckling och ris väcker många minnen hos mig. Min mamma kunde laga detta på 10o olika sätt men Zereshk polo  ba morgh var nog ändå en av dem godaste.

Om det är första gången du tillagar denna rätt krävs lite tålamod och engagemang men jag rekommenderar varmt att du testar. Persisk mat när den är som bäst!

 

Ingredienser

Kyckling

– 1 kg kycklingklubbor

– 1 stor gul lök, finhackad

– 1 färskpressad apelsin

– 3 st. tomater, finhackad

– 1/2 dl tomatpuré

– 0,5 g saffran, utspädd med 1/2 dl kallt vatten

– 3 dl vatten

– 4 msk solrosolja

– 1 tsk gurkmeja

– salt och nymalen svartpeppar

 

Berberis ris – Zereshk polo

– 6 dl hästen basmatiris

– 2 dl berberisbär

– 1 dl mandlar

– 1 dl pistage

– 1 dl turkisk yoghurt

– 1 äggula

– 2,5 msk socker

– 0,5 g saffran utspädd med 3 msk kallt vatten

– 1 bakplåtspapper

– salt

– solrosolja

 

 

Gör så här:

 

Förberedelser

– Sätt ugnen på 225 grader.

– Skölj riset 3-4 gånger i ljummet vatten. Lägg riset därefter i en skål med ljummet vatten , 1/2 msk salt och låt stå ca. 40 minuter.

 

Steg 1

Krydda kycklingklubborna med 1/2 tsk gurkmeja, salt och nymalen svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med 2 msk solrosolja. Stek kycklingklubborna 2-3 minuter på varje sida. Ta ut kycklingen ställ den åt sidan.

 

Steg 2

Tillsätt ytterligare 2 msk solrosolja i stekpannan och stek löken i 3-4 minuter på medelvärme. Tillsätt tomatpurén och låt den stekas med löken 1-2 minuter. Krydda med resterande gurkmeja och rör om. Tillsätt den finhackade tomaterna, apelsinjuicen, vatten och saffranet. Koka tomatsåsen 5-10 minuter, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

Steg 3

Häll tomatsåsen i en ugnsform och lägg kycklingklubbor i såsen. Täck ugnsformen med folie och ställ i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta bort folien och låt kycklingen gå ytterligare 20 minuter. Glöm inte att ösa kycklingen med den tomatsåsen under tiden.

 

Steg 4

Ris: Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull och salta med 1,5 msk salt. Häll bort blötläggningsvattnet från riset genom en sil och lägg det i kastrullen med det kokande vattnet. Koka riset i ca. 5 minuter, riset ska ha fortfarande ha en kärna kvar, al dente. Sila av riset i ett durkslag.

 

Steg 5

Blanda 4 dl ris, turkisk yoghurt, ½ dl solrosolja, äggula, 1 msk saffransvatten och 1 tsk salt i en skål och blanda väl. Klipp ut bakplåtspapper till botten av kastrullen, häll i lite solrosolja och fördela risblandningen i botten på kastrullen (på bakplåtspappret). Tryck till lite med en slickepott så riset packas.

 

Steg 6

Tillsätt resten av riset i kastrullen och forma till ett ”berg”. Gör 3 hål med undersidan av en slev i riset. Ringla över ½ dl solrosolja på riset. Klä grytlocket med en ren kökshandduk och sätt locket på kastrullen. Låt riset stå på lågvärme i ca. 30 minuter, utan att du lyfter på grytlocket. Sista 5 minuterna kan du öka värmen till medelvärme så att riset på botten av kastrullen får en fin färg. När du ser att ånga ryker från kastrullen är riset klart. Riset som är i botten av kastrullen kallas för ”tadig” och den ska vara knaprig.

 

Steg 7

Zereshk- berberisbär: Tvätta bären ordentligt då de oftast innehåller sandkorn o grus. Hetta upp liten kastrull med 1 msk solrosolja, tillsätt bären med sockret och sjud på lågvärme i 2-3 minuter. Bränn inte bären! Tillsätt 1 msk av saffransvattnet och stek lite till.

Blanda 1–2 deciliter av det färdigkokta riset med det sista saffranet, berberisbären, pistage, mandlarna och dekorera riset med det.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *