- På Alas vis

Dohkliw – kurdisk yoghurtsoppa, 8-10 portioner

Dohkliw – kurdisk yoghurtsoppa, 8-10 portioner

Här kommer receptet på en grym vår soppa. Jag minns att vi åt alltid denna soppa på våren i Kurdistan, det var då kajplöken (koradan) var i säsong. En väldigt matig och fräsch soppa som passar utmärkt som förrätt till en större måltid eller som en måltid själv.

Tips på hur du gör soppan:

 • Förberedd alla ingredienser till soppan. Hacka alla örter, koka veten i förväg och ta fram kryddor. När du väl börjar koka soppan måste du röra soppan hela tiden, gärna med en visp i början och sen med en träslev.
 • Soppan ska konstant röras om för att den annars kan skära sig och är inte så fint med en separerad yoghurtsoppa.
 • Smaka av med salt precis innan soppan är klar.
 • Har du massa annat som måste fixas samtidigt som du gör soppan kan du be en kompis/vuxen barn/din man stå och röra runt i soppan. På så sätt hinner du fixa med andra saker samtidigt som du lagar soppan och håller en matlagningslektion ;-). Glöm dock inte det är du som är kocken och som styr smakerna och dina vänner/familj är bara dina extra händer som sköter omrörningen :-).
 • Du behöver inte någon lock medan du kokar soppan, för du ska ändå röra om soppan tiden utan ändå.

 

Ingredienser

1 liter turkisk yoghurt 10%

1,5 liter kokt vatten (18)

5 dl finhackad purjolök (endast gröna delen) eller om har tillgång till kajplök (på kurdiska heter det korada) ta då 9 dl istället för 5 dl.

4 dl finhackad persilja

3 dl koriander

3 dl finhackad mynta

2,5 dl finhackad dill

1/3 grön chili

1 ägg

1 msk mjöl

2,5 dl skalat vete

½ dl delade kikärter (leppa)

2 st. hönsbuljong

1 st. grönsaksbuljong

½ tsk svartpeppar

Salt efter smak

 

Garnering valfritt:

4 st. gul lök, tunt skivade

½ dl rapsolja

2 krm gurkmeja

1 krm salt

 

Gör så här

 1. Skölj veten fint. Koka veten i en liten kastrull med 6 dl vatten. Koka först upp och låt den sedan sjuda på medelvärme i 45 minuter. Tillsätt dem delade kikärtorna (leppa) och låt allt koka ytterligare 15 minuter.
 2. Vispa ägg och mjölet ordentligt i en stor skål. Tillsätt ½ dl av yoghurten och vispa ihop med ägget. Tillsätt resten av yoghurten i skålen. Häll i den kokta vattnet i yoghurten och vispa ihop.
 3. Häll yoghurt och vattnet i en stor kastrull och koka upp. Rör runt hela tiden tills den börjar koka, det tar ca: 20 minuter. Sänk därefter värmen till medel.
 4. Krydda soppan med buljongen, grön chili och svartpeppar. Fortsätt rör runt soppan i 10 minuter.
 5. Ta kastrullen med veten och delade kikärtorna och häll i soppan, häll i även det vatten som är kvar från kastrullen. Fortsätt rör runt i grytan och låt allt koka på medelvärme i 15 minuter.
 6. Tillsätt först purjolöken och låt den få koka med under omrörning i ca. 5 min. Tillsätt slutligen i alla andra örter och koka vidare i ca 20-25 min. Glöm inte att röra om i grytan hela tiden. Se mina tips för att bli från spisen.
 7. Smaka av soppan med salt dem sista minuterna. Är soppan för tjock tillsätt mer vatten annars fortsätt koka lite till.
 8. Valfritt: Hetta upp en stekpanna och stek löken på medelvärmen tills dem har fått en färg. Smaka av med gurkmeja och salt. Garnera soppan med lite lök och ännu mer färska örter.
 9. Smaklig måltid!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *